Viac ako polovica návštevníkov prišla v lete do Tatier za turistikou

04.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 4. októbra (TASR) - Pre viac ako polovicu \"letných\" návštevníkov Vysokých Tatier boli najväčším lákadlom prechádzky a túry v horskom a vysokohor...
Vysoké Tatry 4. októbra (TASR) - Pre viac ako polovicu \"letných\" návštevníkov Vysokých Tatier boli najväčším lákadlom prechádzky a túry v horskom a vysokohorskom prostredí. Necelá pätina preferovala celkovú relaxáciu a oddych, asi desatina zdravotný pobyt. Zopakovať návštevu plánuje v najbližších dvoch - troch rokoch až 56 % opýtaných.

V rámci ankety, ktorú zorganizovalo Združenie cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry prostredníctvom informačných kancelárií v druhej polovici letných prázdnin, odpovedalo 600 respondentov aj na otázky o kvalite služieb, atraktivitách regiónu či dostupnosti informácií.
Krásnu prírodu označilo za najzaujímavejšiu atraktivitu regiónu až 72 % návštevníkov. Pätina oslovených uvažovala o ďalších aktivitách počas tatranského pobytu, predovšetkým o návšteve termálnych kúpalísk. Jedinou dovolenkovou destináciou počas letnej sezóny boli Vysoké Tatry pre 77 % návštevníkov, ďalší sa ešte rozhodovali pre pobyt pri mori.
Takmer 52 % návštevníkov Tatier v ankete uviedlo, že región poznali aj predtým, štvrtina získala informácie od priateľov a príbuzných, necelých 9 % od cestovných kancelárií a touroperátorov a takmer 15 % z reklamy, článkov v tlači a z rozhlasu.
Zaujímavý bol názor návštevníkov na kvalitu služieb cestovného ruchu v regióne. Podľa 54,5 % oslovených boli na takej úrovni, ako očakávali. Viac ako pätina uviedla, že služby predstihovali ich očakávanie, dokonca 11 % respondentov tvrdilo, že boli \"oveľa lepšie, ako očakávali\". Naopak, 10,5 % oslovených uviedlo, že služby boli horšie, ako očakávali, pre 1,5 % dokonca oveľa horšie.
Vyplnené anketové lístky odovzdalo 200 domácich a 400 zahraničných návštevníkov Tatier. Anketa obsahovala 16 otázok. Zapojili sa do nej Slováci, Česi, Poliaci, Maďari, anglicky i nemecky hovoriaci návštevníci.
 

Vyberte región